Haven Lommel (België)

Adres hoofdkantoor BCTN

Postbus 6544 6503 GA Nijmegen Winselingseweg 80 6541 AH Nijmegen

customerservice@nijmegen.bctn.eu

Tel:. 024-333 3174

info@bctn.eu


BCTN terminal in Lommel

De gemeente Lommel en de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM gaan samen met terminaloperator BCTN een containerterminal ontwikkelen op het bedrijventerrein Kristalpark III langs het Kanaal van Beverlo. Daarmee wordt Vlaanderens meest duurzame industriezone op termijn nog duurzamer.

Op het 900 hectare grote terrein exploiteert Kristal Solar Park met 303.000 zonnepanelen het grootste zonnepark van de Benelux. Kristalpark III is ontsloten over de weg en via de IJzeren Rijn. Met de komst van een binnenvaartterminal krijgt het er een strategische troef bij.

Loskades en overslaginfrastructuur zijn al aanwezig. “Deze voorbereidingen zijn in het verleden getroffen, maar het was wachten op een uitbater”, aldus Tom Vanham, CEO van LRM. “We zijn tevreden met de interesse die BCTN heeft getoond en willen dit project in nauwe samenwerking tot een goed einde brengen.”

Economische groeiregio

CEO Joop Mijland van BCTN noemt Lommel een van de potentieel sterkste economische groeiers van Limburg en Vlaanderen. “Wij zijn daar als BCTN graag bij betrokken. We gaan de terminal opnemen in het commerciële netwerk van de BCTN Group en meenemen in aanbiedingen naar klanten.”

“Dit maakt Kristalpark III aantrekkelijk voor gebruikers die import- of exportstromen in containers hebben. De logistieke en ecologische kosten van de aan- en afvoer zijn transparant en concurrerend. Binnenvaartoverslag zal de ontwikkeling van Kristalpark III in belangrijke mate ondersteunen.”

Shuttles naar Meerhout

De binnenvaartterminal verbindt het bedrijventerrein via het Kanaal van Beverlo en vervolgens het Kanaal Bocholt-Hasselt met de Antwerpse haven. Door de beperkte afmetingen van de kanalen kan dit geen rechtstreekse verbinding worden.

Daarom plant BCTN een shuttledienst met kleine schepen tussen Kristalpark III en de BCTN-terminal in Meerhout. Het vergunningstraject voor de terminal wordt binnenkort gestart.

Lommel, ruimte om te ondernemen

Lommel is een dynamische en innovatieve stad en een voortrekker in hernieuwbare energie. Op de site van Kristalpark III streven we naar een ideale integratie tussen industrie en de groene ruimte.

Lommel is het grootste handelscentrum van Noord-Limburg en een economische groeipool voor toekomstgerichte bedrijven.

  • Megaprojectzone – 118 ha
  • Logistieke zone – 33 ha
  • Regionale bedrijvenzone – 61 ha
  • Ecologische bedrijvenzone – 13 ha

BCTN

BCTN heeft met de stad Lommel en de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van de terminal. Via het kanaal van Beverlo en het kanaal Bocholt-Herentals is die verbonden met het Albertkanaal en met de haven van Antwerpen. Het bedrijventerrein ligt langs het tracé van de IJzeren Rijn.

Infrastructuur

De site is al gedeeltelijk uitgerust voor wateroverslag. “De infrastructuur is gedeeltelijk aanwezig, er is een kaaimuur en een betonplaat. Wij willen de schouders eronder zetten om hier een terminal uit te baten. Noord-Limburg is een moeilijk te ontsluiten regio onder meer omwille van de aanslepende aanleg van de noord-zuidverbinding. Het tracé van de IJzeren Rijn loopt hier ook voorbij, maar is deels in onbruik. De waterweg is dan een optie. Het is wel een klein kanaal vanwaar we niet rechtstreeks naar Antwerpen kunnen varen, maar met een shuttle via onze terminal in Meerhout, lukt dat wel”, zegt David Huybrechts, commercial director van BCTN.  

De nieuwe terminal zal dan ook fungeren als een satelliet van BCTN Meerhout. “We hebben de berekeningen gemaakt. Met vijf ‘kempenaren’ kunnen we dagelijks heen en weer varen tussen Lommel en Meerhout. We rekenen toch op 20.000 à 30.000 teu op jaarbasis”, zegt Huybrechts. De terminal zal deel uitmaken van het BCTN-netwerk dat al vijf terminals in Nederland telt en drie in België (Meerhout, Geel en Beringen).

Duurzaam

Het bedrijventerrein Kristalpark III is met zijn 300 ha een van de grootste beschikbare bedrijventerreinen van Vlaanderen. Het is ook het meest duurzame met meer dan 300.000 zonnepanelen met een jaarlijks vermogen van 85.000 MWp. De komst van de terminal is voor LRM dan ook een extra troef.

“Dit bedrijventerrein is nog volop in ontwikkeling. Wij vervoeren al volumes van daar naar onze terminal in Meerhout via de weg voor onder meer Nyrstar. Die volumes kunnen we nu naar de binnenvaart overhevelen. We zijn ook al met een aantal partijen in gesprek. Op het bedrijventerrein zitten al een aantal logistieke bedrijven zoals H.Essers en Alders Transport. De terminal kan als een catalysator werken”, besluit Huybrechts.

Bron: Flows.be